Culpeer Digital с дизайн на дигиталните методи

Еразъм+ проект Culpeer Digital оформи дигиталните си методи в pdf формат, удобен за сваляне. 

Можете да достигнете до въпросните файлове тук, както и от сайта на проекта, към който води логото в дъното на тази публикация. Дигиталните методи са организирани според типа изкуство, към който спадат. 

Визуални изкуства

Виртуална стенопис
Проектит за стенописно изкуство са отлична възможност за споделяне на идеи с общността, за създаване на видимо изкуство за социална трансформация и за укрепване на местните връзки. Изкуството е универсален език, който не познава граници. Стенопис може да се създаде и с виртуалната помощ на художник, т.е. чрез онлайн връзка, чрез която творецът може да дава инструкции на групата участници от другата страна на онлайн връзката как да рисуват, на база проектиран черно-бял образ на стена. Този подход наподобява рисуването по номерца, но този път в много по-голям мащаб и с участието на много съ-творци, които заедно създават шедьовъра.

Виртуална галерия
Виртуалната галерия не е просто уебсайт, който включва изображения на творби, но е интерактивно преживяване, което може да приема много форми. Виртуалната галерия има стойност, когато има посетители. Посетителите интерпретират експонатите и извличат смисъла. 

Театър

Асинхронни театрални дейности
Дейности, стъпващи на театър на потиснатите и вербатим театралните методи. Първият подход е организиран като процес на създаване на 15-20 минутна театрална творба по тема, свързана с потисничество, която участниците се опитват да изменят. Втория тип театрална дейност използва истински думи и истории, които е необходимо да бъдат доведени до знанието на обществеността. 

Готвене

Онлайн уроци по готвене
Храната е важна част от културната идентичност на хората. Тя е част от същността им и от начина, по който се свързват с тяхната културна и етническа група. Това важи с особена сила за хора с мигрантски или бежански произход, които използват храната като начин за съхраняване на тяхната култура. Споделянето на национална кухня с хора от различни страни допринася за споделяне на самата култура. Освен това междукултурната комуникация чрез храната води до обогатяване на връзките с другите хора отвън националните граници. Преди онлайн готварски урок е необходимо да се проведе подготвителна фаза. 

Филм

Пеене на песен заедно
Пеенето на песен заедно е дейност, която позволява на участниците да изпеят една и съща песен индивидуално, но да я представят като колективен резултат, в аудио и видео формати. Това е колаж от няколко индивида, които пеят и изпълняват една и съща творба. Тук те имат възможност да изберат песен, да я изпеят и изсвирят, да представят своите музикални умения и инструментите, на които свирят. Освен това участниците могат да танцуват или да изпълнят друга дейност, свързана с песента или музиката. 

Лични истории
Включените групи представят и учат за личните истории и домовете на другите посредством видео записи. Видео материалите могат да представят ежедневни дейности и впечатления от града, в който автора/ите живеят, най-интересните сгради или туристически обекти, как се стига до училище, университета или общностните център, какво обикновено се прави в свободното време и ако е приложимо, как се репетира с местната артистична трупа. 

Работилница за умения
Работилницата за умения е дейност, която учи на определени умения чрез видео формат. Тя може също да бъде приложена в онлайн или физически обмен. Тук участниците имат възможност да споделят някакво специфично умение като свирене на инструмент, танци, театър, акробатика, рисуване, шиене, но също така и дигитални умения като създаване на PowerPoint, редактиране на видео или снимков материал и прочие. Това може да бъде изключително интересно. 

Аудио

Подкасти с приказки
Приказките от страните на участниците, представени като аудио записи, събрани под формата на подкаст – серия от дигитални аудио файлове, които са достъпни за сваляне или слушане директно от интернет. Всеки отделен аудио запис е известен като епизод на подкаста. 

Тридесет въпроса, за да се влюбите в една култура
Този метод е оформен като подкаст, аудио запис на среща, в която участниците водят дискусия, базирана на 30 въпроса. 

Подкаст с поговорки
Тази дейност има за цел да открие сходствата между хора от далечни краища на света, за които са смята, че са разделени културно, езиково, както и по наследство и история. Тези сходства са представени под формата на поговорки, които са оцелели с векове и които се предполага, че са оформяли нашите култури и манталитета на хората, както и са повлияли на нашето ежедневие в голяма степен. 

Skip to content